De tuin winterklaar maken

De herfst is in volle gang en eigenlijk is het een hele vreemde gewaarwording als je wakker wordt en het weerbericht geeft weer 20 graden aan. Ondanks het warme weer is het toch al weer bijna winter. Dit kan over het algemeen betekenen dat er vrieskou en ijzige wind aan zit te komen. Het verraderlijke aan dit weer is dat wanneer je te laat snoeit en een week erna de vrieskou er aan komt je de boom of plant beschadigt. doe je het te vroeg, dan heeft de boom nog sapstroom rondgaan en kan je de boom ook beschadigen. het is dus belangrijk goed op te letten wanneer je je bomen kunt snoeien en hoe je je tuin winterklaar kunt maken.

Snoeien van de bomen

Zodra je wilt gaan snoeien is het belangrijk om te weten dat zodra de bladeren bruin kleuren en gaan vallen, je de boom een grote snoeibeurt kan geven. Hier geeft de boom aan dat deze in ruststand gaat en de sapstroom verminderd wordt. Je kunt de boom dan ook terugsnoeien tot aan de hoofdtakken en de grond kan je luchtig maken door deze om te schoffelen. Je hoeft er geen kalk of wat dan ook bij te gooien, juist omdat de boom in ruststand gaat zal deze geen voedingsstoffen uit de grond opnemen en kun je door enkel de grond wat om te spitten al het gewenste resultaat behalen. Zodra de grond de dicht zit zal het water blijven staan wat de stam kan irriteren. Wanneer wij tuinen aanleggen houden we rekening met de windstand om strenge winters voor te zijn. Kijk eens op deze pagina voor meer informatie over tuinen aanleggen.

Mediterraanse bomen snoeien

Mediterraanse bomen snoeien kun je het beste in de lente doen. Niet alle bomen zijn winterhard en zodra je bomen snoeit die niet tegen de winter kunnen, dan beschadig je ze en heb je kans dat ze doodgaan. Niet winterharde bomen moet je met een fleecedeken inwikkelen en eventueel bij hele strenge winters een warmteslang onder de fleecedeken leggen. Zo blijven ze heel en krijgen ze voldoende bescherming.

Tips voor de winter

  • Zet bomen in een pot bij hele strenge winters in de schuur.
  • Zorg dat de grond goed los wordt gemaakt.
  • Snoei wanneer ze blad verliezen.
  • Strooi geen extra vitamines of mineralen
  • Zorg er voor dat bomen niet continu in de wind staan
  • Ruim de bladeren op. Doe je dit niet dan kan de boom stikken