Hovenier uit Breda

Vruchtbaar maken van de grond

Vruchtbaar maken van de grond

Het is weer lente en de zon schijnt vol op je tuin. Veel planten doen het nu minder goed door de droogte die is geweest en wellicht weer gaat komen. We krijgen vaak van onze klanten de vraag hoe ze de grond weer vruchtbaar kunnen maken. Door de droogte van vorig jaar is de grond nog steeds vrij arm qua mineralen en voedingsstoffen.En door de opkomende droogte is het van belang je grond weer goed vruchtbaar te maken. Maar hoe doe je dat precies? Om te weten hoe je je grond vruchtbaar maakt is het verstandig om eerst te weten wat voor soort grond je hebt.

Verschillende soorten grond

Er zijn drie verschillende soorten grond in Nederland, namelijk zandklei en veen. In Breda is de grond voornamelijk zandgrond echter op andere locaties kan dit zomaar klei of veen zijn. Elke soort boom of plant zou in theorie gepland kunnen worden in een van deze drie soorten grond. Het feit wil wel dat planten en bomen wel degelijk een voorkeur hebben. Ze groeien aanzienlijk minder goed wanneer deze in een andere grondsoort wordt gepland. Vooral tuinplanten die in kassen zijn gekweekt gedijen heel slecht op bepaalde soorten grond. Bewerk dus eerst je tuin voordat je deze planten koopt. Bomen groeien het beste op zandgrond dat voedingsrijk en donker van kleur is.

Wat voor soort grond heb jij?

Om te weten in wat voor soort grond je de bomen of planten gaat planten kan je de volgende handelingen uitvoeren:

  • Pak een schep en spit een stuk grond om
  • Zie wat voor kleur de grond heeft
  • Analyseer de structuur door een beetje grond in je handen te nemen

Wanneer je de grond in je hand neemt en het door je vingers glijdt is het vrijwel zeker dat het zand betreft. Klei is namelijk erg grof van structuur en is erg kleverig, het blijft dan aan je handen plakken.

Hoe maak je jouw grond vruchtbaar?

Nu je weet welk type grond voor jou relevant is kun je deze gaan verrijken.

Bij een zandgrond is het belangrijk dat deze genoeg vocht, mineralen en voedingsstoffen heeft die de bomen of planten eruit kan halen. Een goede tip is om grond zijn uit het bos te halen. De grond die naast de bomen ligt is van nature een enorm voeding-mineraalrijke grond. Turfstalmestcompost  kan je ook toevoegen om de grond te verbeteren. Zorg voor een goede combinatie van zwart grond, compost en mest. Potgrond zal de bomen verstikken.

Bij kleigrond is het van belang om een goede afwatering te hebben zodat de grond luchtig wordt en voldoende zuurstof krijgt te maken. Spit de grond goed door, niet alleen de bovenste laag maar spit het tot wel 60cm diep om zodat de grond een goede afwatering krijgt. Blijk je echt problemen te hebben met de afwatering? Maak dan een verticale drain. Dit is een gat van 80cm diep en 15cm breed en vul deze met grind. Zo voer je het water af en blijft je grond in goede conditie.

Meet de PH waarde wanneer je denkt dat je een te zure grond hebt. Je kunt kalk gebruiken om de zuurgraad te verlagen.