Gedetailleerde schets

Tips om je tuin te ontwerpen

Tips om je tuin te ontwerpen

Wanneer je aan de slag gaat met je tuin is het belangrijk om een goed plan te maken voordat je gaat starten met het aanpassen of aanleggen van je tuin. Wanneer je al begint zonder dat je van tevoren weet welke planten waar gaan komen, heb je kans dat je ze plant op een plek waar bijv. te weinig zon komt. Ook komt het voor dat je een vooralsnog klein plantje plant die binnen enkele jaren ontpopt tot een grote struik. Omdat de eigenschappen van de plant vaak wordt genegeerd of er te weinig kennis bestaat over de plant of boom komt het voor dat je moet gaan verplanten omdat ze wellicht dood neigen te gaan. Wanneer je van tevoren weet wat voor soort planten je hebt kan je met een eenvoudige schets al een hoop werk en kosten voorkomen.

Meten is weten

Dat is natuurlijk lekker cliché en dat klinkt voor jou misschien logisch of juist onzinnig. Het is maar net wat voor tuin je hebt. Maar meten is altijd een goed idee, ook wanneer je een kleine tuin hebt.

Meet eerst de lengte van de zijkanten van je tuin. Schrijf dit op en teken met potlood een aantal lijnen waarin je dit vermeld. Hierna check je waar de zon in je tuin opkomt en waar deze onder gaat. Dit is enorm belangrijk voor het aantal uren zonlicht dat bepaalde planten krijgen en nodig hebben. Zet planten daarom ook niet tegen de schutting wanneer de zon aan de andere kant van de schutting op komt en te laat om de schutting heen draait. Zo krijgt de plant te weinig zonlicht en zal deze kapot gaan.

Ook is het belangrijk om de bomen niet te dicht tegen de schutting of huis te plaatsen. De eerste jaren heb je er geen last van maar een boom gaat al snel groeien en de wortels kunnen schade toe brengen aan je huis. Hou in het ontwerp dus rekening met de soort boom die je plaatst en waar deze voor dient. Een leiboom kan je makkelijk tegen de schutting zetten voor de privacy die je er mee genereert. Dit omdat deze boom niet zulke grote wortels heeft als andere soorten bomen als de eik of beuk.

Gebruik gratis software

Uiteraard helpen wij u graag met het ontwerpen van de tuin en het aanleggen er van, maar u kunt natuurlijk ook zelf uw ontwerp maken dmv panklare oplossingen. Gebruik gratis software om een 3d tekening te maken. Tegenwoordig zijn er tal van websites die tegen een kleine vergoeding of zelfs gratis software ter beschikking stelen die je helpen een 3d tekening te maken zodat je ook van dichtbij kunt zien hoe groot een bepaald element in je tuin gaat zijn. Gardena heeft bijv. gratis software: https://my-garden.gardena.com/nl maar je kunt ook in Google intypen en kijken welke software het beste bij je past. Wij zelf doen het nog met potlood en papier maar om het eea goed inzichtelijk te krijgen zou een 3d tekening van toepassing kunnen zijn.