SPADESTRAAT

Opdrachtgever:
Tomas & Eefje

Jaar:
2015

Status:
Gerealiseerd

Bij het verhuizen naar een nieuwe woning, hoort vaak ook een nieuwe tuin, zeker als de tuin van de nieuwe woning gedateerd en versleten is. Bij de familie Mahu aan de Spadestraat was het net zo. Het was tijd om de compleet versteende achtertuin in te ruilen voor een sfeervolle stadstuin, een tuin met verschillende ruimtes en gezellige plekjes om te zitten of te liggen tussen de weelderige beplanting.

De basis bestaat uit een drietal houten plantenbakken, die tegelijkertijd als bankje gebruikt kunnen worden, die de achtertuin in twee kamers verdeeld. De voorste kamer, vanuit de woning gezien vormt het terras en wordt door de openslaande terrasdeuren de verlenging van de woonkamer. De achterste kamer is het gazon welke overspannen wordt door een stalen pergola constructie waaraan een hangmat is bevestigd. De stalen pergola constructie geeft de achterste kamer een “dak” welke de tuin een transparante begrenzing geeft die zorgt voor sfeer en geborgenheid.

Qua materialisatie is er een bewuste keuze gemaakt voor een mix van modern en romantisch. Strakke betontegels in combinatie met kinderkoppen. Qua beplanting bestaat de basis uit klassieke Witte Hortensia’s gemixt met een eenjarig wilde bloemenmengsel in de houten plantenbakken. De Blauwe Regen en een Klimroos langs de stalen pergola constructie in combinatie met een Vijgenboom en een Japanse Esdoorn maken van de tuin een heerlijk rustgevende plek om te ontspannen.

In de voortuin hebben we de sfeer en uitstraling van de achtertuin doorgezet en tegelijkertijd voorzien van een praktische indeling voor de stalling van fietsen. Met de omlijsting van klassieke Witte Hortensia’s in combinatie met een meerstammige Katsuraboom, welke de hoek van de tuin markeert, ontstaat er samen met de mix van strakke betontegels en kinderkoppen een weelderige maar toch functionele voortuin.