Nieuwste trends voor het aanleggen van je tuin

Trends voor het aanleggen van je tuin

Het is alweer april 2019  en de eerste maanden vlogen voorbij. Op tuingebied is april de beste tijd van het jaar wanneer de bloemen weer in bloei gaan en de kou uit de lucht is. De meeste mensen zijn al begonnen met werken in hun tuin of gaan nu juist beginnen. in beide gevallen is het zo dat wanneer het nog niet te warm is je perfect kunt gaan planten. maar welke bomen of planten passen nieuw bij je nieuwe tuin en wat zijn een beetje de tuintrend van 2019?

 

Tuintrend #1 : Sfeervolle tuin
Onze levens worden drukker en alles gaat sneller dan voorheen waardoor de behoefte aan ontspanning ook toeneemt. In een sfeervolle tuin worden er zachte en lichte kleuren gebruikt. De stenen muren kunnen geverfd worden met een lichte pasteltint en de kussens kun je inruilen voor een lichte warme kleur. Zorg wel voor eenheid anders wordt het te druk.

Tuintrend #2 : Tuinverlichting
Tuinverlichting bestaat als sinds jaar en dag en het is niet verwonderlijk daar eens goed naar te kijken. De verlichting is vaak functioneel, het moet tenslotte de tuin verlichten. Maar ook hier is veel winst te behalen door sfeer te creëren. Bijvoorbeeld door de felle verlichting te vervangen voor een warmere lamp. Ook kan je bepaalde elementen verlichten zodat deze goed uitkomen. Denk eens aan het verlichten van een boom of fontein, vijver of bepaalde planten. ‘s Avonds komen deze wellicht meer tot hun recht door deze te verlichten.

Tuintrend #3 : Een kleed in je tuin
Een trend die je steeds vaker ziet terugkomen zijn de accessoires in een tuin. men kiest steeds vaker om de tuin als een woonkamer in te richten met kandelaren en kleden. je kunt een vloerkleed in je tuin leggen die water en vuilafstotend is. Een vloerkleed zorgt voor een goede warme uitstraling en zijn in diverse kleuren en printen te verkrijgen. Zorg wel dat als het regent je kleed onder een afdak wordt gelegd. Ondanks de waterafstotendheid worden ze er niet beter op in de regen.

Tuintrend #4 : Oosterse invloeden 
Steeds vaker zie je dat men zijn de Oosterse invloeden in hun tuinen willen aanbrengen. Olijfbomen,Bamboe en rotan worden veel gebruikt om een oosters tintje aan je tuin te geven en dragen bij aan de sfeer.  Ook zijn grassen, Sedum, varens en mos perfect geschikt voor deze Oosterse tuin. Kleine veranderingen maken het verschil.

Tuintrend #5 : Combinatie van materialen
Een tuin met alleen  maar wat houten elementen of wat planten erbij is verleden tijd. Steeds vaker zien we dat er een combinatie gemaakt wordt van hout steen, een gaasrooster, klimopplant en kunststof elementen gecombineerd met hardhout zorgen voor een creatieve look en feel.

Tuintrend #6 : Levendige tuin
Haal bestrating eruit en leg eens gras! Een tuin die alleen maar bestrating heeft is wellicht functioneel en behoeft weinig onderhoud maar het wordt er niet gezelliger op. Leg eens gras en haal wat planten, je zult zien dat het ook onderhoudsvriendelijk is en de geur is heerlijk wanneer het op een warme dag heeft geregend.

Tuintrend #7 : Drainage in je tuin
In Nederland valt er vrij veel regen. Vandaar dat we regelmatig de vraag krijgen om met een oplossing te komen.  Zoals in trend #6 al gezegd dat gras ideaal is voor de sfeer maar ook voor het draineren en de afvoer van water. het zuigt het water op en het water zakt letterlijk binnen no time de grond in. heb je liever geen gras? Dan kan je split of grind gebruiken. Zorg er wel voor dat het doek veel gaten heeft zodat het water weg kan vloeien.

Tuintrend #8 : Tijdbesparend tuinonderhoud
Een andere trend is meer een functionele trend. Wanneer je veel gras hebt kan je een robotmaaier aanschaffen die elke dag even je gras maait. ideaal toch? Maar ook een timer op je verlichting zetten of de tuin automatisch elke dag even laten sproeien door geautomatiseerde computersystemen die sproeiers aansturen. gemakkelijk in te laten bouwen en het scheelt je al enorm veel tijd. Tijd die je kunt gebruiken om te relaxen in je tuin.

De locatie van waar je in Nederland woont scheelt ook in de aanleg van je tuin. Zo is het weer in Limburg vaak wat extremer dan in het midden van het land. En in het Noorden regent het wat vaker, we zijn zelf woonachtig in Breda en wanneer we tuinen aanleggen in Breda houden we rekening met wat gematigder weer. Bij beplanting van bomen houden we rekening met de windrichting en of de bomen volle wind hebben. Het komt dus voor dat we bijv. aan zee andere bomen plaatsen dan in de stad.