Inspiratie voor het ontwerp van een kleine tuin

Ben je in de oriëntatie fase van je kleine tuin en wil je een goed ontwerp laten maken? Dat is vaak lastiger dan je denkt omdat je al snel geneigd bent de tuin te bestraten. Er zijn tal van mogelijkheden om van een kleine tuin toch iets unieks te maken. MINT is al jaren actief en onze ervaringen delen we graag met onze klanten. Zodat een kleine tuin naar eigen smaak ingericht kan worden. Zoals in onze vorige blog al aangegeven is het van belang om te weten  waar de zon schijnt en waar de schaduw is. Dit is belangrijk voor het planten van bomen, bloemen en planten die veel of weinig zon nodig hebben.

MINT helpt je uiteraard graag bij een goed tuinontwerp maar zet hier wat tips voor je op een rij:

Groter is beter

In een kleine tuin is het goed om bestrating te vermijden die kleine steentjes bevat. Zoals 10 bij 10cm klinkers of andere klienere bestrating.  Hierdoor lijkt je tuin nog kleiner dan ie al is dus is het verstandiger om grotere tegels te plaatsen va bijv. 1m bij 1m. en grotere elementen in je tuin te plaatsen. Met grotere elementen bedoelen we langwerpige planken, plantenbakken enz. heb je al een horizontale schutting is het prima maar wanneer je planken hebt die staan en naar boven wijzen is het beter om die te veranderen in liggende planken zodat het optisch effect wordt gemaximaliseerd. Brede strepen lijken groter en dat is niet alleen met kleding, maar ook met je tuin het geval. Dit is trouwens ook een tip voor je kleding :).

Kies een blikvanger

Een blikvanger, eyecatcher, catchy element, hoe je het ook wilt noemen, het moet een groter iets zijn dan de rest, wanneer je één element hebt die de blikvanger is en de rest wat kleiner houdt oogt het groter. Ook kan je zachtere lichte kleuren gebruiken zoals pastelkleuren. Wanneer je het heel donker houdt lijkt het gesloten en zie je de hoeken van je tuin. Gebruik dus lichte kleuren icm met verticale planten aan je muur. Hang de planten op ivm ze neer te leggen hierdoor creëer je wat ruimtelijkere variaties in je tuin.

 

 

 

Kleine tuin ontwerp